Ideeën voor buitenverlichting

door Robbie Nevens

Bij LampTwist weten we dat we in de zomer graag meer tijd buiten in onze tuinen doorbrengen. Wat is een beter moment dan nu om een aantal geweldige ideeën voor buitenverlichting op te doen?

Of het nu is om buiten te eten, te loungen en te genieten van de zon of om spelletjes te spelen met de kinderen, onze tuinen zullen de komende maanden een grote rol spelen in ons leven.

Dit is geen probleem tijdens de warme daglichturen, wanneer de zonnestralen naar beneden schijnen en ons vitamine D-gehalte verhogen. Maar hoe zit het 's nachts, als het nog warm genoeg is om buiten te zijn en we een andere sfeer willen creëren?

De avonden in onze tuin staan in het teken van entertainment - of het nu gaat om onze familie of om een kleine borrel met vrienden. Maar ook om te ontspannen na een lange dag.

Daarom moet tuinverlichting ons een gevoel van rust en veiligheid geven. Wat dat laatste betreft, zal geen indringer op de loer liggen wanneer er strategisch geplaatste verlichting is om hem of haar te belichten.

Uw achtertuin veranderen in een warme en uitnodigende ruimte is waar buitenverlichting echt van pas komt.

Dat kan betekenen dat u met behulp van werkverlichting die rotstuin van u verandert in een oogverblindend middelpunt om naar te kijken terwijl u op het terras dineert. Of misschien wilt u dat 'zwevende buitenmeubeleffect' creëren dat u in restaurants hebt gezien met behulp van LED-stripverlichting?

Wat uw doel ook is, wij proberen u in de juiste richting te sturen om ervoor te zorgen dat u precies het effect krijgt dat u zoekt.

Maar wees gewaarschuwd - als u dit leest, zult u waarschijnlijk een heleboel andere top-designlampen voor buiten ontdekken waar u niet eens aan gedacht had - zoals prachtige tafellampen van gerenommeerde ontwerpers.

We weten zeker dat er veel spectaculaire ideeën zijn die u graag wilt uitproberen. Het zal u overigens genoegen doen te weten dat de meeste buitenverlichting tegenwoordig op laagspanning werkt.

Dit maakt de verlichting gelukkig niet alleen veiliger om mee te werken, maar ook veel minder duur voor uw energierekening.

Het geheim van goede tuinverlichting is, net als binnenshuis, het gebruik van verschillende lagen. Daarmee bedoelen we het gebruik van verschillende soorten verlichting, zoals sfeerverlichting, taakverlichting en accentverlichting.

Drie lagen verlichting voor uw buitenruimte

Sfeerverlichting

Dit is een vorm van verlichting die geen specifiek doel heeft, maar een stemming creëert. Het is als achtergrondmuziek: je weet dat het er is. Voorbeelden hiervan zijn feeënlichtjes die aan een hek of een boom zijn geregen.

Taakverlichting

Verlichting die wel een doel heeft, bijvoorbeeld het verlichten van de trap op een patio, de barbecueplaats of het prachtige graveerwerk op de buitenmuren van uw antieke huis.

Accentverlichting

Het wordt gebruikt om een bepaald deel van de tuin in de kijker te zetten, bijvoorbeeld een centrale boom of uw prijswinnende bloembed. Meestal worden hiervoor meerdere schijnwerpers gebruikt.

Bedenk ook dat u door 's avonds buitenverlichting in uw tuin aan te brengen niet probeert de schoonheid en de kleuren van de tuin te evenaren zoals die er bij daglicht uitzien.

In plaats daarvan probeert u een 'andere' tuin in beeld te brengen. Daarmee bedoelen we dat er veel meer contrasten zijn en een mix van zowel schaduwrijke silhouetten als uitgelichte elementen.

Op die manier wordt uw tuin 's nachts een mysterieuze plek.

 

Om dit "andere canvas" te creëren hebben we die lagen van verlichting nodig waar we het net over hadden. Want de hele tuin " overgieten" met slechts één vorm van licht zou leiden tot een vlakke en saaie aanblik en tot een plek waar je bij het vallen van de avond zeker niet naar wilt kijken.

U zult nu dus wel begrepen hebben dat er een zekere mate van creatief denken komt kijken bij het plaatsen van buitenverlichting.

Daarom is het echt geen slecht idee om een landschapsarchitect in te schakelen voor advies. De volgende ideeën voor buitenverlichting zullen u echter ook goed van pas komen

Hoe u buitenverlichting kunt gebruiken om uw patio te accentueren

Het beste aan het verlichten van uw terras of vlonder is dat het de grens tussen binnen en buiten doet vervagen. Hierdoor voelt uw huis niet alleen groter aan, maar hebben u en uw gezin ook veel meer leefruimte dan in de koudere maanden.

Neerwaarts licht

Markeer een eettafel of zitplaatsen op een terras om aan het eind van de dag met een drankje te kunnen zitten. U kunt dit bereiken door spotjes vast te maken aan een overhangende lat of aan de stevige takken van een nabijgelegen boom.

Op die manier schijnt het licht naar beneden en wordt verblinding in de ogen vermeden en wordt een gezellige en intieme sfeer gecreëerd. In de volgende afbeelding werken het neerwaarts licht prachtig, opgehangen aan de overkapping:

foto via Homedesignideas.eu

Overigens, om een effect te krijgen dat door verlichtingsdeskundigen "maanlicht" wordt genoemd, hangt u de lampen ongeveer 15 meter hoog en net boven de onderste takken van een boom. Op die manier filtert het licht door de bladeren van de lagere takken en ontstaat er een patroon van licht en schaduwen.

En over 'maanlicht' gesproken, het is mogelijk dit 'cool light'-effect te bereiken door witte LED-lampen van 4100 kelvin of meer te gebruiken. Deze hebben een 'blauwe' tint, terwijl je voor een 'warm, gezellig' licht eerder 2700 kelvin moet gebruiken, met hun 'gelige' tint. Warme lampen in de vorm van downlighting zijn bevestigd aan de onderkant van het bovenste houten hekwerk van de volgende terrasreling om de planken met licht te " overgieten ". Tegelijkertijd leidt het de bezoeker naar het terras:

foto via Deckideas.top

Overweeg ook vloerverlichting te gebruiken door diodes op de vlonders aan te brengen. Zo krijg je geen verblinding en het is een veel subtielere vorm van verlichting (ook al lijkt het een beetje disco-achtig).

foto via Houzz

En ook al is uw terrasvloer niet van hout, dat betekent niet dat u geen vloerverlichting kunt hebben. Deze tuinontwerper heeft slim een gekleurde LED-strip in het beton verwerkt om de patio te scheiden van de rest van de tuin en het geheel interessanter te maken:

foto via Houzz

LED feeënlampjes. Kaarsen creëren een romantische sfeer voor uw eettafel buiten, maar het risico bestaat dat ze omgestoten worden en iets in brand steken. Deze kleine feeënlampjes zijn een van onze favoriete ideeën voor buitenverlichting. Opgeborgen in glazen koepels creëren ze een sfeervol licht, zijn ze veel veiliger en zien ze er gewoon zo schattig uit.

foto via Bhg.com

Hoe buitenverlichting gebruiken om bomen te accentueren

Een buitenruimte kan een prachtstuk worden dankzij de juiste verlichting.

Opwaarts licht

Bomen zien er geweldig uit als ze van onderaf worden verlicht, omdat het licht de textuur van de stam verlicht en het gebladerte zachter maakt.
 
Zorg er wel voor dat je de boomstam verlicht, anders krijg je een beetje een 'UFO-zweefeffect' als alleen het gebladerte wordt verlicht.

Schijnwerpers

Met een typische lichtbreedte van 40 voet zijn schijnwerpers beter voor hoge bomen (tot vijf lampen van elk ongeveer 50 watt).

Spots

Spots hebben een smal veld, en zijn daarom beter voor kortere bomen (bomen die minder dan 20 voet hoog zijn, hebben slechts een enkele opwaartse lichten van 20 watt nodig).

Koop verlichtingsarmaturen met een kap, zodat u het licht gericht kunt richten en geen onnodig groot gebied hoeft te belichten.

Koop drie lampen en plaats ze rondom de boom in plaats van ze allemaal aan de voorkant te laten branden. Merk ook op dat het plaatsen van opwaarts licht in bomen een ruimte meer hoogte geeft:

foto via Putnamlandscaping.com

In het algemeen geeft dit gebruik van buitenverlichting u een geweldig overzicht van het landschap in uw tuin.

Om ervoor te zorgen dat u uw verlichtingsarmaturen in de loop der jaren niet hoeft te veranderen als de boom groeit, kunt u het beste bovengrondse buitenlampen kopen die gemakkelijk kunnen worden verplaats.

Ondertussen bieden de goed verlichte bomen in de volgende afbeelding, samen met een of twee tafelkaarsen, voldoende licht voor dit hele terras:

foto via Garden-force.com

Hoe buitenverlichting te gebruiken om struiken te accentueren

Heesters en buitenverlichting gaan hand in hand.

Opwaarts verlichten

Plaats de uplights achter de struiken of planten. Idealiter, als ze in mulchbedden liggen, verberg dan de bovengrondse lampen daarin om het geheel er netter uit te laten zien.

Plaats de buitenlampen ook vrij ver uit elkaar, zodat u bundels van licht krijgt in plaats van een continue stroom van licht.

Een andere manier om struiken te accentueren - en nog een van onze favoriete ideeën voor buitenverlichting in de achtertuin - is het plaatsen van een voetlicht op ongeveer een halve meter voor de struiken, zoals in de volgende afbeelding:

foto via Houseology.com

Creëer een silhouette-effect als de struiken (en bomen) voor een muur of houten schutting staan. U kunt dit doen door een rij lampen op de muur van uw huis te richten in plaats van op de struiken. Hierdoor worden de struiken in het zwart weergegeven, waardoor dramatische vormen ontstaan, zoals in de volgende afbeelding:

foto via Pinterest

Strookverlichting

Gebruik LED-strip- of kabelverlichting om de randen van een plantbed te markeren. In de volgende afbeelding wordt het ook gebruikt als padmarkering:

 

foto via Pinterest

Deze close-up van LED kabelverlichting laat zien hoe stevig deze verlichting eigenlijk is:

foto via Pinterest

Anderzijds, in plaats van uplighters te gebruiken om struiken te accentueren, kunt u ook denken aan muurtextuur. Zie de volgende afbeelding voor uitleg. Overigens, hoe dichter het licht bij de muur van het huis staat, hoe ingewikkelder de textuur van de verlichte bakstenen:

foto via Pinterest

Door de omringende struiken te accentueren, hoeft het pad in de volgende tuin niet te worden verlicht:

Photo via Lightingideas.com

Hoe gebruik je buitenverlichting om je deur te verlichten

Lantaarns aan weerszijden van uw huisdeur zien er geweldig uit, maar zorg ervoor dat u dit potentieel charmante element niet verpest door er een te felle lamp in te plaatsen.

Denk aan deurverlichting als sfeerverlichting en niet als taakverlichting. Zo houdt u het licht zacht, zodat het niet in de ogen van nachtelijke bezoekers schittert, waardoor ze telkens als u de deur opendoet met hun ogen knipperen.

Photo via Homeizy.com

Als u het geluk hebt zuilen of pilaren voor de deur te hebben, verlicht dan ook de achterkant daarvan. Dit zal de ogen van bezoekers automatisch naar de deur trekken - en met een interessant gevoel van drama ook.

Hoe buitenverlichting te gebruiken voor paden

Verlichting zorgt ervoor dat paden mooi uitkomen.

Spots

Om interesse - en veiligheid - te creëren bij het gebruik van buitenverlichting om een pad in uw achter- of voortuin te markeren, gebruikt u licht aan beide zijden en varieert u de afstand tussen de plaatsen.

Door de verlichting uniform en symmetrisch te houden, wordt het pad een ongewenst aandachtspunt, aangezien er 's nachts zoveel anders te zien is in uw tuin.

Als u verlichtingsarmaturen te dicht bij een pad plaatst, kan het gebeuren dat er op de lampen wordt getrapt en dat ze gemakkelijk kapot gaan.

foto via Pinterest

Om de landschapsverlichting subtiel te houden, gebruikt u lampen die naar beneden wijzen en vergeet niet dat maanlicht extra hulp biedt bij het wijzen van de weg. Eigenlijk wilt u dat uw padverlichting eerder overkomt als 'zachte hints' dan als 'richtingspijlen'. Houd ze altijd onder ooghoogte om die onnodige - en vervelende - schittering te vermijden.

Als je verschillende struiken, planten en bomen langs je pad hebt, kun je er verlichting in aanbrengen om de verscheidenheid aan vormen en kleuren te benadrukken.

Hoe buitenverlichting te gebruiken voor waterpartijen

Verlichting en water zijn een magisch paar.

Opwaartse verlichting

Waterpartijen kunnen worden verlicht door een waterdichte lamp in het midden van de waterpartij te plaatsen en met gerichte uplighters rond de rand. Zo wordt het waterelement het middelpunt van uw tuin.

In de volgende tuin zijn het de kleine watervallen (de spannendste delen van de waterstroom) die met uplighters zijn uitgelicht:

foto via Minimalisti.com

Maar je zou ook willekeurig opwaartse verlichting kunnen plaatsen op de bodem van een goudvisvijver, zoals in de volgende afbeelding:

foto via Bhg.com

Neerwaartse verlichting

Voor een meer subtiele aanpak kunt u downlighters ophangen aan nabijgelegen boomtakken in de buurt van de waterpartij, zodat deze een mysterieus onderdeel wordt - in plaats van het hoogtepunt - van uw tuin.

Hoe buitenverlichting voor standbeelden te gebruiken


Het benadrukken van een bepaald element staat bekend als accentverlichting. U kunt hiervoor het beste warm licht gebruiken (d.w.z. met een 'geelachtige' tint), vooral als het object in kwestie een standbeeld is.

Warm licht verzacht namelijk de kenmerken en voorkomt verblinding en schaduwen. Gebruik ten minste twee lampen, zodat de dwarse lichtbundel harde schaduwen tegengaat.

Bedenk overigens hoe u de buitenverlichting gaat doen voordat u de beelden, vlaggen of andere oriëntatiepunten daadwerkelijk plaatst. Zo weet u zeker dat er geen struiken in de weg staan voor het effect dat u wilt bereiken. De volgende afbeelding maakt gebruik van verschillende warmgele uplighters om de waterfontein prachtig uit te lichten:

foto via Adesigns.com

Wat je ook kunt doen is van dat standbeeld of object de bron van het licht maken. De landschapsontwerpers in de volgende afbeelding hebben een olielamp bevestigd aan elk uiteinde van de stalen cactusplant:

foto via HGTV.com

Hoe u met buitenverlichting een algemene sfeer kunt creëren

foto via Lightingideas.com

Spots

Deze kunnen worden gebruikt om een algemeen gebied te verlichten, zoals hierboven op de foto, waar de lampen aangebracht zijn in het hout onderaan de plantenbakken. Als het donker is, werpen ze een mooi licht over de bestrating, waardoor het groen zachtjes wordt benadrukt. Het licht langs het pad creëert 's nachts ook een gevoel van 'flow' en moedigt mensen aan de richting van de lampen te volgen:

Een prieel in uw tuin is niet alleen bedoeld om rozen en klimplanten aan te hangen. U kunt het ook gebruiken om LED-stripverlichting op te hangen om een schemerige twinkeling te creëren:

foto via HGTV.com

Types of Outdoor Lighting Available

LED Lampen

Veruit de populairste vorm van verlichting tegenwoordig - voor zowel binnen als buiten. Dat komt omdat ze niet alleen energiezuiniger zijn (ze verbruiken 80% minder energie dan een traditionele gloeilamp), maar op de lange termijn ook goedkoper. Ze gaan ook veel langer mee.

Halogeenlampen

Minder efficiënt dan LED's, maar in eerste instantie goedkoper in aanschaf. Veel mensen geven nog steeds de voorkeur aan het licht van deze lampen boven dat van LED's (die meestal "warm" wit of "koud" wit zijn).

Verlichtingsregelaars

Deze zijn er in vele vormen, waarvan de meest voorkomende automatische timers zijn, terwijl u met draadloze toetsenborden en afstandsbedieningen de verlichting handmatig kunt bedienen.

Topideeën voor buitenverlichting thuis

  • Zelfs als uw tuin klein is, kunt u uw interieur groter laten lijken door buiten schijnwerpers te plaatsen. Dat komt omdat de ramen van uw huis dan minder 'zwart' en imposant lijken. De schijnwerpers 'openen' de ruimte.
  • Zit u niet veel in uw tuin? U kunt nog steeds gebruik maken van buitenverlichting in de vorm van een inbraakschrikmiddel, d.w.z. om iedereen die er rondsluipt te verlichten.
  • Ga niet te ver met padverlichting, zodat het lijkt alsof u een mini-vliegbaan in uw tuin hebt. Vergeet niet dat maanlicht behoorlijk sterk kan zijn en ook effectieve verlichting biedt.
  • Licht met een blauw filter maakt de groene bladeren van bomen intenser van kleur.
  • Naast het gebruik van landschapsverlichting om favoriete delen van uw tuin te verlichten, kunt u de duisternis ook gebruiken om die delen te verbergen die u niet mooi vindt en waaraan u aandacht moet besteden.
  • Om uw huis en tuin meer diepte te geven, verlicht u niet alleen het huis maar ook de tuin - anders ziet het gebouw er wel erg 'grimmig' uit.
  • Met verlichtingsarmaturen met pinnen kunt u de lampen gemakkelijk verplaatsen wanneer plantengroei de lichtbundel dreigt te vertroebelen.
  • Zorg ervoor dat de stralen van de spots die u gebruikt niet rechtstreeks in het raam van de buren schijnen!
  • Gekleurde lampen - en vooral gele - zijn ideaal om allerlei insecten te weren. Dat komt omdat geel (een lager gekleurd licht) vaak moeilijk te zien is voor de insecten. Maar gebruik het niet om struiken te verlichten, want dan lijkt het alsof ze uitgedroogd zijn.
  • Wanneer u de verlichtingsarmaturen kiest, vermijd dan ijzeren verlichting, omdat deze na verloop van tijd door de regen gaan roesten. Kies in plaats daarvan voor verlichting van staal, messing en koper. Na verloop van tijd kan er een patina ontstaan, maar ze gaan veel langer mee en kosten minder omdat ze minder vaak vervangen hoeven te worden.

Onderhoud van buitenverlichting

Als u uw buitenverlichting eenmaal hebt geplaatst, is het volgende waar u aan moet denken het onderhoud ervan. Om te voorkomen dat de lampen oververhit raken, is het belangrijk dat ze niet worden geblokkeerd door bladeren en overgroeiende planten. Mocht dit toch gebeuren, verwijder dan onmiddellijk de lamp waardoor de oververhitting wordt veroorzaakt, om te voorkomen dat de rest lijdt onder kortsluiting.

Kijk ook uit voor condensatie - vooral als u in een regenachtig of koud klimaat woont, zoals in het Verenigd Koninkrijk of Scandinavië. Een goede manier om dit te voorkomen is vaseline op de lampvoet te smeren bij de installatie en zo nu en dan in de loop der jaren. Controleer in feite alle lampen meerdere keren per jaar - vooral na de winter.

Wij hopen dat u met plezier hebt gelezen over de bovenstaande ideeën voor buitenverlichting en dat ons artikel inderdaad enige interesse heeft gewekt voor uw eigen plannen voor een nachtelijke tuin. Of misschien heeft het geholpen een oude interesse weer aan te wakkeren die was weggeëbd - dankzij de overdaad aan tuinverlichting op zonne-energie in de afgelopen jaren?

Zonder twijfel komen er al jaren elk voorjaar en elke zomer slimmere en steeds energiezuinigere buitenverlichtingsarmaturen op de markt.

En dit jaar is zeker geen uitzondering. Enkele van onze persoonlijke favorieten zijn vloerlampen voor het verlichten van donkere hoekjes op uw buitenterras die op de maan lijken - zowel qua vorm, schaduw als met een blauwachtig wit licht - en die u op de afbeelding hieronder kunt zien:

foto via lamptwist.com

Of wat dacht u van LED-kubussen die ook dienst doen als uitstekende zitplaatsen?

Wat uw buitenverlichting ook nodig heeft, u zult zeker iets vinden dat past - en tegen een betaalbare prijs, aangezien de kosten van LED-verlichting, in het bijzonder, steeds lager worden.

Dan hoeft u alleen nog maar die ideeën voor buitenverlichting uit te werken en achterover te leunen terwijl u geniet van deskundig verlichte diners en gezelligheid in de buitenlucht.

Veel plezier!