Essentiële oliën toevoegen aan lampenolie

door Robbie Nevens

Als experts in verlichting en lampen bij LampTwist hebben we deze vraag al heel wat keren gekregen. Geurolie kan uw huis een heerlijk aroma geven en een mooie, ontspannende toets aan uw omgeving toevoegen, maar kunt u essentiële oliën aan lampolie toevoegen en het laten werken?


Ja, in de winkel gekochte olielampen kunnen geweldig zijn, en we hebben een paar geweldige olielampen om op te merken:


Dus, als u een frisse geur voor uw huis nodig hebt, en u wilt toch een doe-het-zelfproject uitvoeren en uw eigen geur creëren in plaats van genoegen te nemen met iets dat u in uw plaatselijke warenhuis hebt gekocht, dan hebben we een paar dingen te delen.

Kan men etherische oliën toevoegen aan lampenolie?

Zowel ja als nee.

Je eigen geurolie maken kan makkelijker zijn dan je denkt, en het geeft ruimte voor creativiteit, maar er kunnen dingen misgaan. In deze gids bespreken we de tools die u nodig hebt en schetsen we hoe u uw eigen etherische olie voor lampolie kunt maken.

Laten we beginnen!

Wat u moet weten over lampenolie

Je zou denken dat het niet zo belangrijk is om de mechanica achter een olielamp te begrijpen, maar helaas heb je het mis. Omdat mensen deze lampen niet meer als primaire lichtbron gebruiken, is de basiskennis van het gebruik en onderhoud ervan geen verplichte kennis meer om door te geven.

LampTwist


Een slecht verzorgde olielamp kan bijvoorbeeld een gaszak vormen en exploderen. Dus, welke relevantie heeft dit met essentiële oliën? Welnu, sommige oliën, zoals sinaasappel, zijn behoorlijk brandgevaarlijk, daarom is het een recept voor rampen om ze aan je lampolie toe te voegen. Ook het mengen van etherische oliën met ontsmettingsalcohol of benzine en toevoegen aan je lampolie is een enorme no-no!

Lees verder en leer meer over brandstofbronnen en hoe u deze kunt mengen met essentiële oliën.

Mogelijke brandstoffen om op te vertrouwen

De vroegste olielampen gebruikten brandstoffen zoals walvisolie, kamfine en vet om te blijven branden. De geur van brandende dierlijke producten kan echter snel ranzig worden. Vroeger destilleerde men kamfer met limoen.

Geurende lampolie is dus een oud, maar briljant idee.

Er zijn tegenwoordig diverse alternatieven voor uw olielamp. Welke u kiest, hangt grotendeels af van uw voorkeur.

Een belangrijk feit om te onthouden is dat brandstoffen verschillende ontvlammingspunten hebben. Dit betekent dat ze op verschillende temperaturen branden en een verschillend verbruik hebben. Het is dus geen goed (mogelijk slecht, slecht, slecht) idee om ze door elkaar te mengen.

Brandstofopties en olielampen

Er is voldoende brandstof om te gebruiken voor uw olielamp. Elk heeft zijn voordelen, en de meeste doen het goed met etherische olie-additieven.

  • Palmpitolie. Deze geurloze en niet-giftige olie is veilig in huis te gebruiken, vooral als je huisdieren en kinderen hebt. Helaas is het ook een van de moeilijker te vinden oliën en is het een tikkeltje duurder.
  • Olijfolie of Lampanaat. Veel minder geraffineerd dan de olijfolie die je in supermarkten ziet, Lampanate is olijfolie van eerste persing die niet genoeg gezuiverd is voor menselijke consumptie. Vernieuwbare, rookvrije en geurloze olijfolie is gemakkelijk te vinden en veilig te gebruiken voor uw olielamp. Hoewel je vanwege het lage brandpunt misschien een lamp met een dikke lont moet monteren om olijf te gebruiken, is Lampanate een slimme en milieuvriendelijke keuze.
  • Lampolie. Gebruik je lampolie, dan wil je een kapje voor je olielamp als deze niet in gebruik is om verdamping tegen te gaan. Deze gezuiverde koolwaterstofolie is er in verschillende kleuren en geuren en is uitsluitend bedoeld om te worden gebruikt voor olielampen.
  • Kerosine. Deze olie produceert een heldere vlam die u gemakkelijk kunt lezen. Bovendien is kerosine kosteneffectief en doet het het buitengewoon goed met etherische olie-additieven. Voeg echter nooit meer dan één theelepel etherische olie toe per 235ml kerosine.
  • Wonderolie. Ricinusolie is een populaire plantaardige olie die prachtig zal werken in elke olielamp. Bovendien is het hernieuwbaar en gemakkelijk te mengen met essentiële oliën.


Let op: Raadpleeg de handleiding of raadpleeg een professional voordat u "wat dan ook" in een olielamp giet!

Populaire etherische oliën

Er is een ruime hoeveelheid essentiële geuren op de markt, let op etherische oliefabrikanten Galen-N. Het eerste dat u moet doen, is ervoor zorgen dat ze uit kruiden komen en geen synthetische verbindingen bevatten.

LampTwist


Een van de meest voorkomende essentiële oliën zijn:

  • Kamille. Dit kruid is populair voor het verminderen van angst- en stressniveaus. Vanwege het natuurlijke rustgevende effect verbetert het de slaap en het algehele welzijn.
  • Lavendel. Deze wijdverspreide geur kalmeert en vermindert angst. Ideaal om een ​​overweldigd lichaam en geest te ontspannen.
  • Citroen. Dit verkwikkende citrusaroma heeft antivirale eigenschappen en is perfect voor het reinigen van je omgeving.
  • Patchouli. Deze essentiële olie staat bekend om zijn rustgevende effect op het zenuwstelsel.
  • Sandelhout. Deze essentiële olie, vaak gebruikt wordt in alternatieve geneeswijzen, geeft een oosterse geur en heeft ontspannende en ontstekingsremmende eigenschappen.


Hoe etherische olie aan lampolie toe te voegen?

Wanneer u essentiële oliën toevoegt aan uw lampolie, begin dan eenvoudig, want oliën verschillen.

LampTwist


  • Gebruik de mengmethode voor kleine batches.
  • Neem alleen zoveel olie als uw lamp nodig heeft
  • Meng het met maximaal vijf druppels van je etherische olie naar keuze.
  • Roer de olie tot deze homogeen is en giet deze vervolgens in de lamp.
  • Zodra uw olielamp brandt, wacht u ongeveer twintig minuten om de geur te beoordelen.
  • Als je voelt dat het sterker kan zijn, verdubbel dan het aantal druppels zodra de lamp is afgekoeld


Houd er rekening mee dat de brandstof in de pit van de vorige batch is. Daarom kan het een uur of twee duren voordat je neus het nieuwe mengsel ruikt.

  • Markeer de oliepotjes met de naam van je geur, zodat je weet welke welke is.
  • Zoek naar stickers om uw potten online of in winkels voor kantoor- en handwerkbenodigdheden te labelen.
  • Zorg ervoor dat u het aantal druppels noteert dat u erin doet voor toekomstig gebruik.
  • Houd uitsluitend voor dit doel een notitieboekje bij de hand.
  • Bewaar uw aantekeningen samen met uw lamp en oliën voor toekomstig gebruik.


Vergeet de lont niet

De lont - zo'n klein onderdeel van je olielamp, maar toch zo belangrijk. Zorg ervoor dat u regelmatig schone lonten installeert, of ze in ieder geval goed afsnijdt.

LampTwist


De vuistregel is dat een lamplont ongeveer een derde van een centimeter of een achtste van een inch moet zijn en elke drie tot vier uur moet worden bijgesneden.

Het is van cruciaal belang om uw lont in goede staat te houden, omdat dit niet alleen de ophoping van onzuiverheden voorkomt, maar ook brandstofverspilling beperkt.

Zorg regelmatig voor uw olielamp

Net als bij alles is goed onderhoud essentieel. Een opeenhoping van condens en vuil kan gevaarlijk worden. Laat je lamp na elk gebruik afkoelen voordat je de kap verwijdert. Veeg het af met een zachte doek of gebruik een mild afwasmiddel om vettige plekken te verwijderen.

Voordat u een lamp aansteekt, zorg ervoor dat er geen gemorste brandstof achterblijft in daarvoor voorziene plaats, of errond. Hoewel de meeste lampbrandstoffen niet onmiddellijk ontbranden zonder een lont, is het toch noodzakelijk om voorzorgsmaatregelen te nemen.

Olielampen en lampenolie bewaren

Het is vrij eenvoudig om uw lampen en lampolie op te bergen. Houd beide gewoon uit direct zonlicht en bewaar ze in droge, kamertemperatuur of iets koelere omstandigheden.

Vries lampolie nooit in!

Etherische oliën & lampolie, samenvatting

Het toevoegen van etherische oliën aan lampolie is niet nieuw, maar het is een uitstekende manier om je huis gezelliger te maken. De mogelijkheid om uw woning te personaliseren door middel van aroma is een van de heerlijkste persoonlijke accenten. Zoals u wellicht weet, is het menselijk geheugen nauw verbonden met geur. Net zoals lamplicht uw stemming kan verbeteren, is een geurige upgrade een briljante manier om dat beetje extra aan uw huis toe te voegen.

Kies essentiële oliën die passen bij je doelen, inrichting, het seizoen en je humeur voor de beste resultaten. Na een drukke dag op het werk, een lang bad, je favoriete geurlampolie en eindelijk lekker op de bank liggen is een geweldige manier om je zintuigen te vertragen en jezelf voor te bereiden op een goede nachtrust.