Wat is sfeerverlichting?

door Christine

Sfeerverlichting is een van de drie belangrijkste soorten verlichting en het is van vitaal belang om te onthouden dat elke kamer een mix hiervan nodig heeft om een ​​effectief verlichtingslandschap te creëren.

Bij LampTwist weten we dat het kiezen van mooie en bijpassende verlichting voor je huis niet zo eenvoudig is als het in eerste instantie lijkt!




Er zijn drie hoofdtypen verlichting:

  • Sfeerverlichting
  • Taakverlichting
  • Accentverlichting


Sommige kamers hebben alle drie de typen nodig om de verlichting perfect te verdelen, terwijl andere slechts één of twee soorten verlichting nodig hebben. Soms kan de beslissing flexibel zijn, afhankelijk van uw eigen behoeften of smaak.

Vandaag gaan we ons vooral concentreren op sfeerverlichting.

LampTwist


We kijken ook naar de andere twee om u een beter idee te geven van hoe elk type met elkaar werkt en hoe ze het beste samen kunnen worden gebruikt.

Neem even de tijd om te leren hoe elk type verlichting werkt, voordat u de verlichting in uw huis gaat installeren of herschikken.




Sfeerverlichting

Sfeerverlichting wordt ook wel algemene verlichting genoemd.

Sfeerverlichting of algemene verlichting domineert het verlichtingslandschap van elke kamer. De belangrijkste lampen die u gebruikt om de kamer te verlichten, kunnen meestal worden opgenomen in deze verlichtingscategorie.

Omgevingslicht zet ook de toon voor de kamer. Het niveau van de omgevingsverlichting bepaalt of een kamer helder, huiselijk, donkerder of meer ontspannen is.

Sfeerverlichting hangt meestal aan het plafond. Lichten zoals kroonluchters, railverlichting, potlampen, onder andere, helpen bij het creëren van de sfeerverlichting van een kamer.

Tafel- en vloerlampen kunnen ook bijdragen aan de sfeerverlichting van een kamer. Dit is vooral het geval als het gebruik van een lamp een groot deel van de kamer verlicht. Er zijn echter ook momenten waarop deze lampen als taaklampen worden beschouwd.

Als je een kamer binnenloopt, bedenk dan wat de eerste lichtschakelaar is die je zoekt?

De kans is groot dat deze lichtschakelaar is aangesloten op het hoofdomgevingslicht. Sfeerverlichting wordt bijna altijd geactiveerd vóór de taak en accentverlichting als het primaire middel voor het verlichten van een kamer,

Aan de andere kant zijn er momenten waarop u zich beperkt tot een kleine kamer met weinig ruimte en niet de hele kamer goed verlicht hoeft te hebben. Het is op deze momenten, evenals op andere momenten, waar taak- en accentverlichting het meest worden gebruikt.

LampTwist




Taakverlichting

Taakverlichting is voor meer specifieke doeleinden dan sfeerverlichting. In plaats van de hele kamer te verlichten, heeft het een specifieke taak te volbrengen.

Als je bijvoorbeeld licht nodig hebt voor je bureau en niet de hoofdverlichting wilt gebruiken, heb je waarschijnlijk een bureaulamp in de aanslag. Omdat de bureaulamp is ontworpen om het bureau te verlichten en niets anders, wordt het als een taaklamp beschouwd.

Het belangrijkste doel van taakverlichting is om de belasting van uw ogen te verminderen voor zaken als lezen, schrijven of studeren. Daarom moet taakverlichting vrij helder zijn, maar niet te fel voor de ogen - de verlichting moet een balans vinden.

De sterkte van de taakverlichting hangt af van wat u doet. Als u van plan bent om in een boek te lezen of te schrijven, moet het licht helder zijn, zodat u de woorden op elke pagina gemakkelijk kunt onderscheiden.

Evenzo, als u in de keuken werkt, heeft u krachtige verlichting nodig om ervoor te zorgen dat u alles kunt zien wat u doet.

Je leeftijd en gezichtsvermogen zijn ook een factor bij taakverlichting. Een oudere persoon heeft een beter, meer gericht licht nodig voor algemeen lezen dan iemand die jonger is en beter kan zien.

Ze hebben echter ook een licht nodig dat niet of nauwelijks verblindt, aangezien ook oudere mensen hier last van kunnen hebben.

Taaklampen gebruiken halogeen- of LED-lampen. Deze lampen zijn het beste omdat ze een helder, gericht licht produceren. Tegenwoordig gebruiken de meeste mensen LED-lampen omdat ze meer lumen produceren met minder wattage, wat betekent dat ze energiezuiniger zijn dan halogeenlampen.

Tot slot maken taaklampen vaak gebruik van een dimmer. Met de dimmer kunt u de helderheid van uw bureaulamp aanpassen aan de behoeften van de persoon die hem gebruikt. De een heeft liever wat meer licht dan de ander en met een dimmer is iedereen blij!




Accentverlichting

Als laatste hebben we accentverlichting.

Accentverlichting is meer voor de show en als finishing touch dan voor een bepaalde praktische taak of algemene verlichting. Een voorbeeld hiervan kan een spot in een glazen vitrine zijn.

Accentlicht werkt ook goed voor slecht verlichte kelderruimtes . Het doel van de accentverlichting is om de binnenkant van de kast te verlichten en eventuele resterende schaduwen die door de sfeerverlichting worden gecreëerd, te verwijderen.

Accentverlichting voegt drama en stijl toe aan de kamer. Het zorgt voor eventuele schaduwen en verlicht gebieden zoals de bovenkant van planken of hoeken die niet volledig worden verlicht door de omgevingsverlichting van de kamer.

De meest voorkomende vormen van accentverlichting zijn spoorverlichting en spots. Spoorlichten lijken vaak op schijnwerpers: het grote verschil is dat ze langs een paal kunnen worden verplaatst om op een andere plek te richten.

Een ander gebruik van accentverlichting kan zijn om de aandacht op een fotolijst te vestigen. Alles dat wat pit toevoegt en voornamelijk voor decoratieve doeleinden is, telt als accentverlichting.

Accentlampen gebruiken meestal ook LED-lampen. De reden hiervoor is dat de LED-lampen zeer weinig UV-stralen en warmte afgeven. Het gebruik van een hete lamp boven een kunstwerk kan bijvoorbeeld gevaarlijk zijn - LED's nemen deze dreiging weg.




Sfeerverlichting, Opmerkingen

Nu kent u de verschillen tussen sfeer-, taak- en accentverlichting - zoals u kunt zien, is het verlichten van uw huis niet zo eenvoudig als u misschien had gedacht!

Houd rekening met de verschillende doeleinden voor elk type licht bij het ontwerpen van de verlichting voor uw huis.

Wanneer u volledig begrijpt hoe u elk type verlichting het beste kunt gebruiken, moet het gemakkelijk zijn om uit te zoeken wat u nodig heeft en waar - veel succes!