Hanglampen installeren

door Christine

Het installeren van een hanglamp is iets ingewikkelder dan het installeren van een meer gebruikelijke lamp. De stappen lijken erg op het monteren van gewone lampen, maar moeten vanaf het plafond worden uitgevoerd!

Hanglampen zijn doorgaans kwetsbaarder en moeilijker te hanteren dan andere lampen. Dit maakt het dus moeilijker om ze te installeren.

In dit artikel zullen we enkele van de belangrijkste overwegingen bekijken bij het installeren van hanglampen. Je leert ze op te hangen, te bedraden en indien nodig zelfs in te korten.

LampTwist


Lees hier ons artikel als je niet precies weet wat hangverlichting is .

Lees verder als je meer wilt weten over het installeren van hanglampen!




Veiligheid eerst

Voordat u er zelfs maar aan denkt om een ​​hanglamp aan te raken, laat staan ​​om er een te installeren, moet u enkele elementaire veiligheidstips kennen! De eerste en meest voor de hand liggende veiligheidstip is om de hoofdschakelaar af te sluiten van lichtpunt voorziet waar u de hanglamp wilt installeren. Het is duidelijk dat je nooit een hanglamp of een andere lamp moet installeren als er nog stroom door het circuit stroomt.

Maak ook gebruik van een stroomtester. Een voltmeter zal bepalen of er nog stroom door het circuit stroomt waaraan u wilt werken. Als dat het geval is, moet u de bron van de stroom vinden en deze uitschakelen voordat u verder gaat.

Zorg er bovendien voor dat u uw voltooide installatie test met dezelfde voltmeter. Dit is nodig voor het geval er een ongewone opeenhoping van energie is van een onvolmaakt geïnstalleerde lamp. Zo voorkom je een stroomstoot.




Een hanglamp ophangen

Hanglampen gebruiken altijd een enkele lampfitting. Ze hangen via een touw of ketting aan het plafond. Of de verbinding nu een touw of een ketting is, het ophangen van de lamp werkt op dezelfde manier.

Laten we even aannemen dat je je hanglamp al hebt gemonteerd en klaar bent om te worden geïnstalleerd. Het eerste dat u hoeft te doen, is het ophangen. Als er al een armatuur was waar u uw hanglamp wilt installeren, zorg er dan voor dat u deze eerst verwijdert. Nogmaals, zorg ervoor dat er geen stroom doorheen loopt voordat u begint!

Nadat je het oude armatuur hebt verwijderd, kun je het armatuur voor je gloednieuwe lamp bevestigen. U dient de lengte van de hanglamp op te meten. Het is leuk om een ​​laaghangende hanglamp te hebben, maar je wilt niet dat deze zo laag hangt dat je je hoofd er tegenaan stoot of breekt als je per ongeluk je arm optilt.

LampTwist


Het bevestigen en ophangen van de hanglamp is vrij eenvoudig nadat je deze dingen hebt bepaald. Het is echter ook nodig om de bedrading uit te zoeken.




Een hanglamp bedraden

U moet eerst de montagebeugel aan uw hanglamp bevestigen met de schroeven die bij de gekochte lamp zijn geleverd.

Hierna moet u de draden correct bevestigen. De typische hanglamp heeft drie hoofddraden die wit, zwart en koper zijn.

Bevestig de koperdraad aan de groene schroef in het nieuwe armatuur. Er zullen twee zwarte en witte draden zijn, één in de elektriciteitskast en één in de lamp. Verbind de zwarte draden met elkaar met behulp van de meegeleverde moerschroef. Doe hetzelfde met de witte draden.

Leg de draden zorgvuldig in de doos en zet ze vast voordat u deze sluit. Plaats de doos in de fitting en bevestig de hanglamp aan de armatuur.




Hanglampen inkorten?

Als je je lamp niet hebt gemeten voordat je hem ophing of als je een kleine rekenfout hebt gemaakt, moet je misschien de stroom weer uitschakelen en aanpassingen maken als deze te laag blijken te zijn.

Over het algemeen wil je je hanglamp ongeveer 75 centimeter uit de buurt houden van waar het licht op gericht wordt. Als jij of iemand in je familie een beetje groter is dan de meesten, wil je dat misschien iets hoger maken.

U kunt de hoogte van uw hanglamp eenvoudig aanpassen door het touw of de ketting in de montagebeugel te trekken. Maar probeer dit niet te doen nadat de stroom weer is ingeschakeld. U kunt gewond raken als een losse verbinding met uw handen in contact komt!

LampTwist


U moet gemak en efficiëntie in evenwicht brengen. Hoe dichter een hanglamp zich bij het oppervlak bevindt, hoe efficiënter ze zal oplichten. Als het echter te dichtbij is, kan het hinderlijk zijn voor iedereen op dezelfde hoogte. Overweeg ook welke andere lampen je in de kamer hebt - hanglampen kunnen bijvoorbeeld botsen of een aanvulling vormen op verschillende soorten keukenverlichting .




Zorg ervoor dat u de lamp vastzet

U kunt dezelfde lamp gebruiken die er al was voordat u een hanglamp toevoegde. U kunt echter een nieuwe lamp kopen met een hoger aantal watt om het onderliggende oppervlak beter te verlichten.

Sluit de lamp pas aan als je zeker weet dat je de hanglamp perfect hebt opgehangen en bedraad. Het bevestigen van een lamp aan een slecht bedraad armatuur zal waarschijnlijk ontploffen zodra u de stroom weer inschakelt.

Zoals we eerder vermeldden, kunt u een stroommeter gebruiken om te bepalen of alles correct is ingesteld. Als er stroompieken zijn, hoe zeldzaam ook, moet u alles opnieuw controleren en ervoor zorgen dat geen van de draden los zit.

Als je zeker weet dat de hanglamp perfect is gemonteerd, kun je de lamp plaatsen en de stroom weer inschakelen. Blijf uit de buurt van het licht wanneer u het voor het eerst aanzet, voor het geval dat. Als je hebt vastgesteld dat alles in orde is, leun dan achterover en geniet van je gloednieuwe verlichtingsarmatuur!